Emotions and Robotics : A Study Across Different Cultures, Educational Systems and Populations
Ortaklarımız
Türkiye - Ankara - Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi - Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Lithuania – Radviliskis - Radviliskio Lizdeikos gimnazija
Romania – Bucuresti - Asociatia Societatea Romana de Educatie Nutritionala
Italy – Giulianova - Liceo Scientifico Statale "Marie Curie"
Portugal - S. Vicente – Braga - Esprominho
Netherlands – Deventer - Drawing to Health
Proje Bütçesi: 179.573,00
Proje Özeti
"Duygular bir lüks değildir. Varoluş mücadelesi sırasında uzatılan karmaşık bir yardım elidir Duygu, bilimsel çalışma için davranışın diğer herhangi bir yönü kadar uygundur. Öğrenme, akıl yürütme ve yaratıcılığın neredeyse tüm yönlerinde, bilincin inşasında kritik bir rol oynar." A. R. Damasio
Duyguların öğrenmeyi etkileyen anahtar faktörlerden olduğu, sosyal ve bilişsel süreçlerde, öğrenci katılımında merkezi rol oynadığı ve performans üzerinde etkisi olduğu bu nedenle eğitim sürecinde dikkate alınması gerektiği alanyazında dile getirilmektedir. Ayrıca alanyazında öğretmen duygularının da öğretimin merkezinde yer almasına rağmen öğretim uygulamalarında öğretmenin bilgi, beceri ve kapasiteleri gibi rasyonel faktörler önemli görülerek duygularının göz ardı edildiği iddia edilmektedir.Oysa öğretmenlerin de kendi duygularının farkında olmasının etkili öğretim, öğrencilerin wellness, sosyal ve duygusal gelişimleri, ve öğretmen wellness için gerekli olduğu dile getirilmektedir. Duygu öğrenme ve teknoloji üzerine yapılan araştırmalarda da teknoloji zengin öğrenme ortamlarında duygular öğrenmeyi etkileyen önemli güç olarak vurgulanmaktadır.
Eğitsel bir teknoloji olarak kullanılan robotiklerin de öğrencilerin ilgi, motivasyon, başarı ve bağlılıklarını olumlu yönde etkilediği, eğlenceli bir öğrenme ortamı sağladığı ileri sürülmekte, öğrencilerin bilişsel etkinliklerini zenginleştirdiği, sosyal duygusal öğrenmeyi desteklediği ileri sürülmektedir. Nitekim bizler de 3 yıldır yürütmekte olduğumuz çalışmalarda, robotiklerin öğrenmeyi kolaylaştırdığını, işbirlikli çalışmaya uygun olması nedeniyle sosyal öğrenmeye de katkı sağladığını gözlemledik. Bununla birlikte eğitsel robotiklerle gerçekleşen öğrenme süreçlerinde öğretmen ve öğrencilerin duygularının süreçte nasıl rol oynadığı merak etmekteyiz.
Buradan hareketle öğrenmenin bilişsel ve sosyal bağlamı içerisinde eğitsel robotiklerin kullanıldığı ortamlarda öğrenme, teknoloji ve duygu arasındaki etkileşimi ele alan uygulamaya dönük çalışmalara ihtiyaç olduğunu iddia etmekteyiz. Bu bağlamda bu projemizin hedefleri farklı kültürlerde, farklı eğitim sistemlerde, farklı hedef kitleyle, eğitsel robotiklerin kullanıldığı farklı öğrenme ortamlarında öğrencilerin ve öğretmenlerin duygularını araştırmak, öğretmenlerin öğretim sürecinde öğrencilerinin duygularını nasıl yönettiklerini belirlemektir.
Projenin hedef kitlesini ortak okulların farklı özelliklere sahip (normal, üstün ya da dezavantajlı) tüm öğrenciler (2680 öğrenci) ve bu okullarda görev yapan öğretmenler (250 öğretmen) oluşturmaktadır. Projede ayrıca Hacettepe Ü. BÖTE Bölümü, Romanya ve Hollanda'dan Eğitim ve sağlık STK'ları yer almaktadır.
Öğretmenler tarafından eğitsel robotiklerin entegre edildiği ortamlarda öğrenen duyguları ve etkinliklerin öğrencilerin öğrenmesindeki rolü belirlenecektir. Bunun için projede üniversite ve stk'lar tarafından verilecek 3 öğretmen eğitimi, 3 kısa süreli öğrenci değişimi ve 2 Transnational Meeting planlanmıştır. Her öğretmen eğitiminden sonra çoğaltıcı etkinlik yapılacaktır. Projenin Web sitesi ve veri toplama platformu online eğitim platformu olarak da kullanılacaktır.Projenin sonunda, Proje boyunca teknoloji duygu öğrenme etkileşiminin öğrenme sürecindeki rolüne göre öğrenme ortamlarının "nasıl" düzenlenebileceğine yönelik hazırlanan öğretim etkinlikleri de bir kitapçıkta toplanacaktır.
Projede, kapsayıcı eğitim anlayışıyla (cinsiyet, din, dil, ırk, akademik başarı, dezavantajlı, özel yetenekli vb ayırt etmeksizin) eğitsel robotikler bağlamında bireysel ve gruplar halinde çalışan öğrencilerin, öğrenme görevi esnasında ortaya çıkan duygularının keşfedilmesi
Duyguların öğrenme sürecindeki rolünün belirlenmesiyle öğrencilerin duygu ile ilgili farkındalık geliştirmesi, sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesi, etkili öğrenme yaşantılarını deneyimlemeleri
Farklı özellikteki öğrencilerin sosyal uyumunun geliştirilmesi
21. yy becerilerinin geliştirilmesi,
Öğretmenlerin kendi duygularının ve öğrencilerinin duygularının farkında olmaları,
teknoloji duygu öğrenme etkileşiminin öğrenme sürecindeki rolünün araştırılmasıyla öğrenme ortamlarının "nasıl" düzenlenebileceğine yönelik öğretim etkinlikleriyle geliştirilmesi
gibi sonuçlara ulaşılması beklenmektedir.
Robotiklerle öğrenme sürecinde duyguların ele alınmasıyla öğretmen ve öğrencilerin duygu ile ilgili farkındalık geliştirecek ve duygularını yönetebileceklerdir. Projede öğrenme ortamlarında yaşanan duyguların farkında olmak hem öğrenme performansı hem de öğretmen ve öğrenci wellnessına welbeingine olumlu etkisi olacağına inanıyoruz. Bir yeniliğin okullara yerleşmesi için uzun zaman gerekir. Bu projenin iki yıl boyunca uygulanması okullarda yeniliğin yerleşmesini ve öğretmenlerin öğrenme ortamlarındaki anlayışının değişmesini sağlayacağına inanıyoruz.
Yapılan çalışmaların öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal öğrenmelerine katkısı öğrenci ve öğretmen wellnessına olumlu etkileri raporlandıkça proje etkinliklerinin devam etmesi kaynak oluşturma motivasyonunun da sağlanacağına inanıyoruz. AB fonları sona erse de projenin iki yılı boyunca geliştirilen öğretim tasarımları, projenin öğrenme etkinlikleri kullanılmaya de geliştirilmeye devam edecektir.
PROJE LOGO YARIŞMASI
Projemizin logo yarışması şartnamesine buradan ulaşabilirsiniz.